3η Εβδομάδα Φυσικών Επιστημών. 

Ελάτε να γιορτάσουμε παρέα την Επιστήμη!Από 25 Φεβρουαρίου έως και την 1η Μαρτίου 2019 θα πραγματοποιηθεί στο σχολείο μας η 3η Εβδομάδα Φυσικών Επιστημών.                   

Οι μαθητές θα ασχοληθούν με θέματα STEM: αστρονομίας, χημείας, βιολογίας, σεισμολογίας, πυρηνικής φυσικής, αθλητισμού και ιατρικής, ενώ θα παρακολουθήσουν stand up comedy από τον Δρ. Γιάννη Γουλέ της ομάδας «Θεατρόνιο».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι μαθητές του Λυκείου θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα CMS Masterclass από ερευνητές του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. Δημόκριτος και να μελετήσουν τον κόσμο της Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων σε λιγότερο από μία μέρα! Αυτό το masterclass δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να γίνουν "φυσικοί Στοιχειωδών Σωματιδίων για μια μέρα" και να κάνουν τη δική τους ανάλυση δεδομένων, χρησιμοποιώντας αυθεντικά πειραματικά δεδομένα από το πείραμα Compact Muon Solenoid (CMS) στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (Large Hadron Collider - LHC) στο CERN. Το CMS Masterclass δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να “κλείσουν τα βιβλία” και να γευτούν από πρώτο-χέρι την εμπειρία της σύγχρονης φυσικής!

Συγκεκριμένα, στο σχολείο μας θα φιλοξενηθούν οι κάτωθι επιστήμονες:

  1. Δρ. Αναστάσιος Φιλίππου: Επίκουρος Καθηγητής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
  2. Δρ. Γεώργιος Αναγνώστου (Masterclass): Πειραματικός φυσικός υψηλών ενεργειών, Ερευνητής Α' του Ινστιτούτου Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής (Ι.Π.Σ.Φ) στο Ε.Κ.Ε.Φ.Ε «Δημόκριτος».
  3. Δρ. Ιωάννης Νταλιάνης: Μεταδιδακτορικός ερευνητής στον τομέα Θεωρητικής Φυσικής της Σ.Ε.Μ.Φ.Ε στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο.
  4. Δρ. Βασιλική Κανταρέλλου: Μεταταδιδακτορική ερευνήτρια στον τομέα της Πυρηνικής Φυσικής του Ι.Π.Σ.Φ στο Ε.Κ.Ε.Φ.Ε «Δημόκριτος».
  5. Δρ. Γιάννης Γουλές: Διδάκτορας Χημικός-Ηθοποιός, ιδρυτής της ομάδας Θεατρόνιο.
  6. Στέλλα Μπουλά: Υπ. Διδάκτορας στον τομέα της Αστροφυσικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Τμήμα Αθηνών και στο Αστεροσκοπείο Αθηνών.
  7. Δρ. Ιωάννης Καλογεράς: Σεισμολόγος, Διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
  8. Δρ. Σαράντος Ψυχάρης: Καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, ΑΣΠΑΙΤΕ.

Παράλληλα, τη Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί και ο 6ος Ενδοσχολικός Διαγωνισμός Φυσικών Επιστημών.